2016. október 17., hétfő

Egytálételek - Zöldséges köles



Ezt az ételkategóriát rendkívül változatosan lehet elkészíteni, ha megismerjük az egytálételek készítésének alapelveit. Ez egy olyan ételtípus, ami szinte korlátlan szabadságot ad a szakácsnak, hogy kedvére kísérletezhessen az alapanyagok, a fűszerezés és az állag terén. Ebben a kategóriában az a legfontosabb, hogy megtaláljuk a legtökéletesebb arányt, legalábbis ami a mi ízlésünk szerint annak számít. Tehát a három tényező – alapanyag, fűszerezés és állag – háromféleképpen fogja befolyásolni a végeredményt. Kezdjük az állagnál.
Először is azt kell kitalálnunk, hogy mennyire folyékony, vagy épp szilárd állagúra szeretnénk készíteni ételünket. Minél folyékonyabbra sikerül, annál könnyebben csúszik, tehát annál többet lehet belőle fogyasztani. Az állag meghatározása nem csak az ízlésünkön, hanem az időjáráson is múlhat. A hideg, szelesebb időben jobban eshet a szilárdabb étel. Ha pedig már nyarat írunk, akkor sokkal kívánatosabb lehet a folyékony, szinte már leveshez hasonló, híg állagú ételkészítmény.
A másik fontos rész a fűszerezés. A fűszerekkel meghatározhatjuk azt, hogy mennyire szeretnénk színesre, pikánsra, magyarosra, olaszosra, mexikóiasra, franciásra, vagy esetleg indiaiasra készíteni az ételt. A fűszerezéssel jelleget adunk az ételeinknek. Ez mindenféle ételre igaz, nem csak az egytálételekre. Ha kevesebbet használunk belőlük, mint amennyit megkívánna az étel, vagy az étkező személyek, akkor jellegtelenné tesszük azt. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a különböző országokra jellemző fűszerezéseket összevegyítjük, vagy ha egy bizonyos ország nemzeti ételéhez egy másik ország jellegzetes ízvilágát rendeljük hozzá. Abban az esetben viszont, ha gyerekeknek, vagy diétára fogott vendégeknek is főzünk, indokolt lehet a fűszerek visszafogása, vagy akár a teljes mellőzése is. A kicsiket nem ugyanazzal tudjuk lehengerelni, mint a felnőtteket. A gyerekek azt nézik, hogy mit kapnak, és hogy az mennyire szép. Az íz másodlagos számukra. Persze legyen finom is, de az ő ízlésük szerint ez leggyakrabban nem a fűszereket, hanem a sót jelenti. Ha szép az étel, nincs benne egész fűszer csak őrölt, és elég sós, de nem túl sós, akkor ezzel már túl is szárnyaltunk mindenféle elvárást, amit támaszthatnak felénk.
A harmadik tényező az alapanyag. Az egytálételek jellemzője az, hogy zöldségek és valamilyen gabonaféle is van bennük. A zöldségek variációja az adott országtól, az évszaktól, vagy a pénztárcánktól függ legjobban. Mivel ez nagyon változatos listát adhat, ezért csak néhány zöldségfélét adok példaként, amit szinte mindenhol be lehet szerezni. Tehetsz bele répát, karfiolt, brokkolit, zellert, zöldbabot, zöldborsót, sütőtököt, karalábét, céklát, vagy morzsolt kukoricát, ami neked a legszimpatikusabb, vagy ami nálatok terem. Ha van benne két- vagy háromféle zöldség, akkor az már bőven elegendő. A gabonafélék közül legnépszerűbb a rizs, de ezzel még koránt sincs vége a felsorolásnak. Rizs helyett tehetsz bele kölest, hajdinát, árpát, bulgurt, kusz-kuszt, vagy akár gabonapelyheket is. A lényeg mindig a gabona mennyiségén van. Kezdetnek adnék egy példát, amit nevezhetnék ideálisnak is, de ez csak az én ízlésem szerint lenne ideális. Tehát, ha például 2 liter egytálételt szeretnél készíteni, akkor 8 és 15 dkg között legyen a gabonamennyiség benne. Ha nem szeretnél kockáztatni a gabona puhaságát illetően, akkor főzd meg külön az ételtől, hogy biztosan jól átfőtt legyen. Dupla vízben megfő 20 perc főzés után.
Most leírok egy receptet, hogy összeálljon előtted is a teljes kép. Hangsúlyozom, hogy ez nem etalon, hanem csak egy kiindulási pont számodra, amit tetszőlegesen változtathatsz attól függően, hogy neked mit kíván az ízlésed, vagy, hogy milyen alapanyagok állnak rendelkezésedre.
Hozzávalók: 
-      20 dkg répa, zsüliennre vágva 
         20 dkg zöldborsó 
         20 dkg karfiol, kis rózsákra szedve 
         12 dkg köles

-          fűszerek: 1 evőkanál fűszerkömény, késhegynyitől fél teáskanál mennyiségig változtatható őrölt fekete vagy fehér bors, 1 evőkanál só, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 csomó petrezselyem zöldje
-          4 evőkanál olaj
Tégy fel 4 evőkanál olajat egy edénybe, amibe kényelmesen belefér 2 liter étel. Hevítsd fel az olajat. Pár másodpercre dobd bele a fűszerköményt és a borsot. Tedd hozzá a répát és a karfiolt. 2-3 perc pirítás után öntsd fel 1 liter vízzel. Tedd bele a zöldborsót és a sót is. Ha felforrt, tedd bele a kölest. Ha nem lenne meg a 2 liter, akkor tégy annyi vizet még hozzá, hogy elérje a 2 litert. Főzd kislángon, amíg meg nem puhultak benne a zöldségek és a köles. Ez kb 20 perc, miután újra felforrt. Ha minden puha, akkor keverd bele a felaprított petrezselyem leveleket is.
Finomabb lesz a köles, ha az is pirítva van az ételben. Ezért én sokszor rászánom az energiát, hogy külön készítem el. Ebben az esetben, a folyamat annyiban más, hogy köles nélkül főzzük a „levest”, és akkor tesszük bele a főtt kölest, amikor már megpuhultak benne a zöldségfélék. Óvatosan beleszedjük a kölest, belekeverjük a petrezselymet, és kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése