2016. október 5., szerda

Alma csatni - apple chutney

Ahogy a mondás tartja: "a jó csatni olyan édes, hogy nem lehet otthagyni, de olyan csípős, hogy nem lehet megenni".
A csatnik a frissensültek párjai, az indiai étkezésben. Szerepe jelentős, mert az étkezés során a gyomorban lévő tűz felélesztése a feladata. Ezért az étkezés elején is lehet fogyasztani. Édes íze meghozza az étvágyat, csípőssége pedig a tüzet. A frissensültek lehetnek fasírt jellegűek, vagy különlegesebb indiai csodaságok is, mint például a katmir vada, vagy az alu-patra.

Akkor ennek fényében, álljon itt még egy csodálatos csatni recept.

Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 30 dkg cukor
- 2 evőkanál olaj
- 1 db 6-8 cm hosszúságú fahéj rúd
- 1 teáskanál ánizsmag
- 3 db egész csili, vagy 1 tk por csili
- 1 csipet kurkuma

Elkészítése:

Érdemes lehámozni az almát, de ha nagyon nincs rá időd, akkor hagyhatod rajta is. Esztétikusabb a csatni, ha hámozott almát használunk. Fel kell kockázni, minél kisebb kockákra.
Végy egy fazekat, ami kb 3-4 literes. Töröld szárazra. 
Tedd bele az olajat, és hevítsd fel, hogy megjelenjen az első füstcsík.
Ekkor tedd bele a fahéjat, az egész csilit (ha azt használsz) és az ánizst. Ha nincs ánizs, akkor lehet helyettesíteni csillagánizzsal, vagy édesköménymaggal, esetleg ki is lehet hagyni (valószínűleg nem fog leszakadni az égbolt). Ha a fűszerek kezdenek sülni, és pattogni, akkor bele lehet tenni az előkészített almát.
Kicsit meg kell kevergetni, utána mehet bele a cukor, és a por csili (ha azt használsz).
1-2 percenként kell kavargatni, amíg fel nem forr. Utána is 1-2 percenként, hogy le ne égjen :)
Mindezt 30-40 percen keresztül kell folytatni, amíg szép, fényes, nem lesz a csatni színe.
Az állagának olyannak kell lennie, mint a folyékony lekvár. Tehát nem folyékony, hanem szilárd, de olyan legyen, ami könnyen ki tud csusszanni az edényből. Amikor belerakjuk a cukrot az elején, akkor még viszonylag híg, mint egy almaleves. De a főzés során elpárolog a benne lévő víz, és szépen lassan csatnivá sűrűsödik.
Hamarosan lesznek képek is.

Üdv néked, sok sikert, és szép napot!

Radha vallabha das

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése